Jak przyrządzić krewetki - czyli szybka przekąska
Przyrządzenie krewetek to zasadniczo banalna sprawa - doskonale smakują smażone na maśle, a dodatek czosnku, czerwonej papryki, natki pietruszki i innych przypraw wydobywa z nich cudowny smak. Mrożone krewetki obecnie możemy kupić w każdym supermarkecie (z Biedronką i innymi dyskontami włącznie), niestety w Polsce nie udało mi się nigdy świeżych krewetek - nie licząc tych ze sklepów akwarystycznych.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś samemu usmażyć krewetek to warto kupić je przy następnej wyprawie do centrum handlowego i skorzystać z prostego przepisu przy wieczornej chęci przekąszenia czegoś na ciepło.
Składniki
- paczka mrożonych krewetek
- masło 100g
- czosnek (2 ząbki na 200gr krewetek)
- przyprawy
zielona pietruszka - najlepiej świeża a jak nie ma to może być suszona
czerwona papryka w proszku - osobiście wolę ostrą ale to kwestia gustu
sól do smaku
Przygotowanie
1. Krewetki muszą się rozmrozić. Przepłukujemy je wodą i odsączamy nadmiar na ścierce lub ręczniku papierowym.
2. Roztapiamy masło na patelni i dodajemy czosnek drobno pokrojony i rozduszony nożem lub sprasowany
3. Do roztopionego masła i podsmażonego przez ok 1min czosnku dodajemy siekaną pietruszkę oraz czerwoną paprykę i solimy odrobinę.
4. Wrzucamy krewetki i obsmażamy ok 3 minuty z obu stron na małym ogniu.
5. Mamy gotową przekąskę dla 2-3 osób:)
Dodatkowo:
1. Jeśli nie chcesz czekać, aż krewetki się rozmrożą możesz zalać je wodą i odejdą w minutę.
2. Na 3 minuty przed wrzuceniem krewetek na patelnie można je skropić cytryną.
Smacznego
Jeśli jeszcze nie próbowałeś samemu usmażyć krewetek to warto kupić je przy następnej wyprawie do centrum handlowego i skorzystać z prostego przepisu przy wieczornej chęci przekąszenia czegoś na ciepło.
![]() |
Smażenie krewetek |
Składniki
- paczka mrożonych krewetek
- masło 100g
- czosnek (2 ząbki na 200gr krewetek)
- przyprawy
zielona pietruszka - najlepiej świeża a jak nie ma to może być suszona
czerwona papryka w proszku - osobiście wolę ostrą ale to kwestia gustu
sól do smaku
![]() |
Mrożone krewetki kupione w Biedronce, masło i przyprawy |
Przygotowanie
1. Krewetki muszą się rozmrozić. Przepłukujemy je wodą i odsączamy nadmiar na ścierce lub ręczniku papierowym.
2. Roztapiamy masło na patelni i dodajemy czosnek drobno pokrojony i rozduszony nożem lub sprasowany
3. Do roztopionego masła i podsmażonego przez ok 1min czosnku dodajemy siekaną pietruszkę oraz czerwoną paprykę i solimy odrobinę.
4. Wrzucamy krewetki i obsmażamy ok 3 minuty z obu stron na małym ogniu.
5. Mamy gotową przekąskę dla 2-3 osób:)
![]() |
Smażone krewetki z czosnkiem na maśle w trakcie podawania na talerz |
Dodatkowo:
1. Jeśli nie chcesz czekać, aż krewetki się rozmrożą możesz zalać je wodą i odejdą w minutę.
2. Na 3 minuty przed wrzuceniem krewetek na patelnie można je skropić cytryną.
Smacznego
Dziękuję za przepis. Gdyby nie to, że nienawidzę krewetek i owoców morza, z przyjemnością bym skorzystał.
OdpowiedzUsuńNa profilu Facebookowym bloga dopisałem komentarz, że z krewetkami jest jak z oliwkami - albo się je kocha albo nienawidzi
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest. Oliwki akurat bardzo lubię a FB nie lubię i usunąłem się stamtąd po tygodniu użytkowania :P
OdpowiedzUsuńOliwki też uwielbiam. A FB to świetne miejsce na promocję bloga wśród znajomych - RSS w dzisiejszych czasach traci na popularności
OdpowiedzUsuńJa stary człowiek jestem i nie muszę być aż tak na czasie :)
OdpowiedzUsuń